Deň vody

Voda je neodmysliteľnou súčasťou nášho života už od nepamäti. Pokrýva až 70% zemského povrchu a jej výnimočnosť potvrdzuje fakt, že by bez nej neprežili žiadne rastliny, zvieratá ani ľudia. Vedeli ste, že prístup k čistej vode je jedným z ľudských práv? Dnes sa s vodou bohužiaľ spája čoraz viac svetových problémov. Z pohľadu čísel je to približne 20% z celosvetovej populácie, ktorá má vody nedostatok a cca 1,5 miliardy ľudí, ktorí nemajú prístup k bezpečnej vode. Alarmujúce čísla dosahujú rozvojové krajiny, kde 2,2 milióna ľudí, najmä detí, zomiera ročne na choroby spôsobené zdravotne nevyhovujúcou vodou.

 Pitná voda sa totiž v prírode sama o sebe nevyskytuje, je chemicky upravovaná a filtrovaná. Jej kvalita sa posudzuje z viacerých hľadísk - fyzikálneho, chemického, biologického a hygienického. Pri posudzovaní kvality pitnej vody stojí vždy na prvom mieste jej zdravotná bezpečnosť. Kvalita vody z verejných vodovodov je neustále kontrolovaná jej dodávateľmi i orgánmi verejného zdravotníctva, avšak o kvalitu vody z vlastných studní sa musia starať ich majitelia. Je vhodné nechať si ju skontrolovať minimálne raz ročne v akomkoľvek akreditovanom laboratóriu, ktoré poskytuje analýzy kvalitnej pitnej vody.

 

Ako zlepšiť kvalitu vody?

Na kvalitu vody, ktorá sa dostáva do našich domácností má vplyv aj materiál vodovodného potrubia. Kvalita materiálu potrubia je totiž jedným z faktorov, ktoré vám pitnú vodu do budúcna pomôžu zabezpečiť. Odporúčame dbať na dôkladný výber komponentov vodárenského sortimentu a voliť vždy kvalitné materiály na rozvod vody v celom objekte.

Naša krajina sa našťastie zaraďuje, z hľadiska kvality vody, k svetovým veľmociam. Za dostatok zdravej vody môžeme vďačiť najmä kvalitným zásobám podzemnej pitnej vody. Región Žitného ostrova predstavuje najväčší prírodný zásobník pitnej vody v Strednej Európe. Úctyhodné číslo, ktorým sa naša krajina môže pochváliť je až 1700 liečivých a minerálnych prameňov. Prijímanie zdravej vody má pozitívny vplyv nielen na náš celkový organizmus, ale aj na kondíciu. Najčastejším zdrojom znečistenia vody je priemyselná výroba, používanie umelých hnojív, priemyselných chemikálií či pesticídov, pričom takmer za všetkým môžeme nájsť činnosť človeka.

Preto je dôležité uvedomiť si vysoký stupeň vzácnosti vody nielen dnes, ale aj po celý rok. Prispejme k jej ochrane najmä rozumným postojom k ochrane vodných zdrojov, rešpektovaním vodného zákona a obmedzením znečisťovania vody. Je potrebné vážiť si prírodné bohatstvo, ktoré máme a nebrať vodu ako samozrejmosť, aby sa čistej vody mohli napiť aj ďalšie generácie.