Veľká noc v znamení vody

Voda je živel, na ktorý sme v spoločnosti ASUAN špecialisti. Voda, je tiež neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci, a to hlavne na východe Slovenska. ;-)

Zatiaľ,čo šibanie korbáčom bolo typickým veľkonočným zvykom stredozápadného Slovenska, východ bol a stále je známy oblievaním dievčat.

Oblievačka na veľkonočný pondelok má rôzne podoby, od ľahkého pokropenia kvapkami vody, cez oblievanie vodou z hrnčeka, vodou v poriadnych vedrách až po kúpanie dievčat priamo v potoku. Rovnako ako šibačka vŕbovými prútmi, tak aj voda mala dievčatám dodávať sviežosť a zabezpečiť plodnosť. Oblievanie sa považovalo za očistné a dievčatám malo zaručiť zdravie počas celého roka. 

Ak nazrieme do histórie, voda mala vo veľkonočných tradíciách stále svoje výrazné zastúpenie. Podľa tradície sa ľudia na Veľký piatok umývali v potoku, čo ich malo chrániť pred chorobami. Chlapci sa dokonca potápali a snažili ústami chytiť kamienok, ktorý následne zahodili ľavou rukou za hlavu, vraj aby ich neboleli zuby. 

Vraví sa, že voda ako symbol Veľkej noci v sebe dokonca skrýva jednotlivé tradície.

V = vajíčko. Či už maľované, vzorované alebo tie z čokolády. Najznámejšia dekorácia pomaľovaného vajíčka nesie názov kraslica. 
O = otuženie, pretože voda, ktorou sú dievčatá oblievané by mala byť studená. 
D = dedina. Tu sa tradíciám darí prežívať najlepšie.
A = alkohol. Ten, počas sviatkov väčšinou potečie rovnakým prúdom ako voda. :-) 

 

Zostaňte verní veľkonočným tradíciám, ktoré sa spájajú s našou čarovnou čírou tekutinou – vodou

Krásne sviatky a veľa vody praje ASUAN a.s..